Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите растат, но и цените летят нагоре

Пенсионерите в България започват годината с повишени пенсии и ковид надбавки

Снимка: БГНЕС

Последният месец на миналата година беше един добър, за двата милиона пенсионери в България, месец. Навръх Коледа бяха преизчислени техните пенсии. До изменението се прилагаше процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж, който  беше повишен на 1,35% за всяка година осигурителен стаж, така че те да се увеличат от 25 декември средно с 12.5%. Това е първото, след 2008 г., преизчисляване на пенсиите и сега минималната стана 185 евро, а максималната 750 евро. През декември, също така, беше решено до юни догодина възрастните хора да получават към основната си пенсия и по 30 евро допълнително всеки месец, под формата на ковид надбавка. Като допълнение, всеки ваксинирал се с бустерна доза пенсионер ще получи и еднократен бонус от 38 евро. Всичко това свидетелства, че пенсионерите не са забравени и че за тях властите се опитват да правят каквото могат, за да бъде животът им по-лек и по-приличен от материална гледна точка. Неслучайно, амбицията на новото правителство е нито един пенсионер да не получава доходи по-ниски от линията на бедността, която се вдига от 180 на 207 евро тази година.

Заедно с тези добри новини обаче, тревогата на хората в пенсия расте от стремителния ръст на инфлацията и чуствителното увеличаване на цените на почти всички стоки и услуги. Тихомълком или след публично оповестяване поскъпнаха енергията, хранителните продукти, транспортът, телекомуникациите, лекарствата и т.н. Стресната от ценовия шок, властта прибягна до една доста крайна и противоречива мярка – замрази до края на март цените на електричеството, отоплението и водата за битовите потребители. Ценово чувствителните пенсионери сигурно са си отдъхнали и са благодарни за временната отсрочка на неизбежното, което ще трябва да се случи един ден – възстановяването на пазарните цени. Все още, тази или подобна мярка не е приложена към другите стоки и услуги и през ноември бе регистрирана годишна инфлация от 7.3%. Засега тя изостава от ръста на пенсиите, но редица експерти смятат, че в действителност реалната инфлация е далеч по-голяма и надхвърля 10-те процента и че в страна, която е във валутен борд и липсва централна банка, която да провежда антиинфлационна политика, не може цялостно да бъде овладян инфлационният процес. Това заяви икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев по телевизия Bulgaria ON AIR. А според Васил Велев, президент на Асоциацията на индустриалния капитал „ще има и увеличаване на инфлацията, която ще достигне двуцифрено число“. Това вече наистина заплашва и без това ниската покупателна способност на пенсионерите в страната, които са една от най-уязвимите социални групи и трудно понасят всяко макар и малко поскъпване. Само броят на хората, които получават минималната пенсия от 185 евро е 1 044 000, което е половината от българските пенсионери.

Дали обществото и властите ще останат все така щедри към българските пенсионери тази година не е много ясно и всичко ще зависи от икономиката и приходите в бюджета на страната. Засега е сигурно само, че от 1 юли тази година ще има ново увеличение на пенсиите поне с 6% за всички. Дали дотогава инфлацията и ръстът на цените няма да са „изяли“ това увеличение предварително, както много експерти прогнозират, остава да се види.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09