Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за един зимен уикенд в Берковица

Снимка: архив

Пред преливащите от туристи зимни курорти като Банско, Боровец или Пампорово, мнозина предпочетоха да посрещнат Новата 2022 г. в закътания в полите на вр. Ком старопланински градец Берковица. По празниците местните хотели, къщи за гости и заведения там работиха на пълни обороти, при 100% заетост. За хижите под вр. Ком (2016 м.) резервациите започнали още през месец август, научаваме от Димитринка Цветкова от Туристическия информационен център в Берковица. Според нея, градът се утвърждава като популярна зимна дестинация, благодарение на красивия вр. Ком, откъдето се откриват спиращи дъха гледки, както и на ски зоната в подножието му:

Има действаща ски писта в зона Ком. Сравнително къса е – 800 м., но предстои да бъде удължена. Има много добър ски влек, както и ски-гардероб, където хората да си наемат пълно ски оборудване. На края на пистата е разположена и една уютна чайна. Зоната се намира на 1506 м. надморска височина. В района има три действащи хижи, където хората могат да пренощуват, да се подкрепят с вкусна храна или да се сгреят с топъл планински билков чай, който се предлага безплатно.“, казва Димитринка Цветкова и добавя, че мястото е рай за скиори, сноубордисти, както и за малчуганите, които се пускат с шейни.


Освен това, за разлика от големите курорти, цените тук са все още „народни“, по джоба на всеки. Нощувката в тукашните хижи няма да ви излезе повече от 20 лв. на вечер. Толкова ще ви струва и дневната ски карта, като за деца цената е 15 лв. Няма да ви се наложи и да чакате с часове на опашка, за да се вредите на влека, просто защото няма толкова народ. „Караш ски до премала и се радваш на красивата панорама “- обяснява Димитринка.

А какво да правим, когато няма сняг през зимата? 

Къщата музей на Иван Вазов

Това не спира гостите, защото Берковица, заедно с околностите, е рай за туризма. Не случайно красотите ѝ са възпети в творчеството на Иван Вазов, който временно е бил съдия в града. Тук патриархът на българската литература създава някои от своите най-големи шедьоври. В Берковица има къща-музей, посветена на него. А на връх Ком се издига негов барелеф, който посреща стотици туристи и през зимата. „От града до т.нар. Нова хижа, в подножието на вр. Ком се стига по асфалтов път за около 30-на  минути. А от хижата до самия връх има чудесна пътека, която се преминава за около час и половина – два, дори при снежни условия.“ – пояснява Димитринка. Етнографският музей и градската художествена галерия са с широко отворени врати за гостите на Берковица. Както и тукашните ресторанти и механи, които пък наблягат на местната кухня и колорит. А какво да хапнем там ? :

Могат да се опитат типични берковски ястия и всякакви неща от българската кухня. Като например берковска топеница – това е много вкусна салата разядка, или пък гювеч по берковски. Почти във всеки ресторант ще откриете нашенски ястия в менюто – обяснява Димитринка Цветкова. За обяд, между две ски спускания, тя препоръчва да се сгреем с шкембе чорба или пилешка супа. – Навсякъде ще бъдете посрещнати и обгрижени с топлина. Затова напоследък Берковица стана търсена уикенд дестинация“ – казва в заключение Димитринка Цветкова от ТИЦ Берковица.

Снимки: berkovitsa.bg, ТИЦ Берковица



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15