Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският плаж отново приюти пернати пришълци от Север

Снимка: БГНЕС-архив

Тези дни варненци използваха необичайно слънчевото и топло време, за да отидат на плаж. Но не за да се отдадат на морски бани, а да се порадват на една традиционна местна атракция – стотици снежнобели лебеди, които с готовност позират за селфи. Всяка година грациозните птици долитат от Северните ширини и се настаняват на Офицерския плаж в морската ни столица, където остават до късна пролет.

Пернатите пришълци са представители на вида ням лебед – един от трите вида лебеди срещани в Европа, който гнезди и у нас, научаваме от орнитолога Петър Янков. „С настъпването на студовете, в района на Варна долитат огромни ята неми лебеди от Скандинавските и Балтийските страни, от Полша и Германия, т.е. там, където водоемите са замръзнали“ – обяснява Петър Янков и добавя:

„Лебедите са вегетарианци, те се хранят с растителна храна, или по-общо казано – пасат растения от дъното на водоемите, т.е. от тази част на водоема, до която могат да стигнат с дългата си шия. Те не се гмуркат, а плуват на водната повърхност. И затова можем да ги видим навсякъде, където има по-плитки места. Във Варна те са по морския бряг, тъй като там водата обикновено не замръзва. Дори когато температурите паднат под минус 10-15 градуса, има места край Варна, където извират топли води.“

Неми лебеди има не само в района на Варна, а по цялото ни крайбрежие, както и на много други места в страната. Наричат ги неми, заради приглушеното им шипене и лекото съскане. Обичат да похапват най-вече водни растения, червеи, ракообразни и мекотели. И въпреки, че тези големи бели птици не се страхуват никак от хората и дори понякога излизат на брега, за да си поискат храна, природозащитниците призовават в никакъв случай да не ги храним с хляб или с каквото ни хрумне, за да не им навредим. „Природата се е погрижила за прехраната им. Ако водата замръзне и храната не е достъпна, лебедите отлитат по-на юг, където има незамръзнали водоеми“ – обяснява Петър Янков. Освен това, не е препоръчително да ги доближаваме твърде много. Колкото и да изглеждат спокойни и миловидни, изящните същества притежават невероятна сила и могат с удар на крилете или на клюна да счупят човешки крайник.

По това време на годината приятно птиче оживление цари и в района на близкото Варненско езеро, което е сред защитените влажни зони у нас, приютили невероятно разнообразие от въздушни гости.

„Там се срещат много голям брой птици, застрашени не само в национален мащаб, т.е. в рамките на България, но и на територията на цяла Европа и дори в световен план – казва Петър Янков. – Десетки са видовете, които гнездят в езерото, особено през зимата и в периода на миграция. Например през септември, оттам минават близо 30-40 хиляди розови пеликана. Някои от тях спират във Варненското езеро и във водоемите около него, за да почиват.

Ледена потапница (Clangula hyemalis)

През зимата пък хиляди птици избират езерото за свое зимно леговище. Сред тях има и световно застрашени видове, като ледената потапница (Clangula hyemalis), къдроглавия пеликан (Pelecanus crispus) и други.“

Къдроглав пеликан (Pelecanus crispus)

Снимки: БГНЕС-архив, Тони Петрова, eunis.eea.europa.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00