Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдиите в България искат съдебна реформа

Снимка: архив

Според проучване, 90 на сто от съдиите искат промени, а едва 9% от тях са за запазване на сегашната структура на Висшия съдебен съвет, съобщи БТА. Това показват резултатите от анкета сред магистратите, оповестена от Съюза на съдиите в България.

В допитването са участвали почти 100 съдии от всички съдилища в страната, като близо 90 на сто от тях са със стаж над 12 години в системата. Според анкетата, 13 процента от магистратите са за запазване на досегашната продължителност на мандата на членовете на ВСС, останалите 87 процента искат промяна. 

По-малко от 10 съдии са съгласни да се запази сегашният начин на формиране на Съдийската колегия на ВСС (6 души от магистратската квота и шестима от парламентарната). Всички останали искат този модел да се промени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: България е имала, има и ще има велики воини

“ Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници ”, написа във фейсбук страницата си служебният премиер Димитър Главчев по повод днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 10:21

Начало на Светлата седмица

На втория ден след Великден започва Светлата седмица – наречена така, защото Възкресението на Исус Христос символизира просветлението. В нея православната църква прославя Светите апостоли и Света Богородица. Тези седем дни носят просветление и..

публикувано на 06.05.24 в 09:55

Празнична програма в Националния военноисторически музей

В Деня на храбростта, който е и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей отваря вратите си за желаещите да го посетят. С вход свободен от 10,00 до 17,00 ч. ще бъде достъпът до всички експонати. Освен постоянната..

публикувано на 06.05.24 в 09:05