Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

Дойде ли Атанасовден, задава се и пролетта

Снимка: архив

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в Европа монашеството, възникнало в Египет.

Народът ни тачи светеца и като покровител на снега и леда. Разпространено е вярването, че на своя празник свети Атанасий отива в планината на бял кон. Сваля зимния кожух, облича копринена риза и се провиква: „Иди си, зимо, да дойде лято!”. Затова и българинът казва, че от този ден нататък Зимата започва да се оттегля и да прави място на Пролетта и възраждащата се природа.

В народните представи свети Антоний, когото почитаме ден по-рано, и свети Атанасий са братя близнаци. Затова на Атанасовден в някои райони на страната ни извършвали ритуали за побратимяване – с убеждението, че братята-близнаци Антон и Атанас ще бдят над побратимите и ще покровителстват тяхното родство. 

На днешния ден, освен носещите името на светеца – Атанас, Атанаска и техните производни, празнуват и ковачите. Това е свързано с легендата, според която Антон и Атанас били ковачи, дори изобретили ковашките клещи. Как се е случило това, защо в някои райони двата поредни дни се наричат „медени” и какви забрани се спазват – прочетете в публикацията „Сладки и медени” – поверия, ритуали и легенди за Антоновден и Атанасовден, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България. След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие..

публикувано на 15.05.22 в 10:49

Канонизират български възрожденец за македонски светец

Македонската църква ще канонизира на 22 май в Осоговския манастир "Св. Йоаким Осоговски“ българския възрожденец йеромонах Йоаким Кърчовски. Той е прогласен за "пръв македонски просветител и народен учител на македонците от началото на 19 в.",..

публикувано на 07.05.22 в 15:55

Отбелязваме международния ден на радиото и телевизията

На 7 май 1895 г. пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург Александър Попов представя своето ново изобретение радиото , наречено тогава - уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Датата..

публикувано на 07.05.22 в 12:07