Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков от Скопие: Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки

| обновено на 18.01.22 в 17:51
Снимка: БГНЕС

С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след среща на четири очи с българския премиер Кирил Петков, който е на посещение в Скопие.

„Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси“, уточни Ковачевски. Двамата премиери са взели решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г. в София. Ще бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. „Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки“, заяви българският премиер Кирил Петков.

България е приела да използва името Северна Македония вместо Република Северна Македония, след като властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че то се отнася само за територията на страната, а не за географската област, и че Скопие няма никакви териториални претенции към друга държава.

Българският премиер каза, че домакините му са обещали, че в скоро време ще бъде назначен посланик на Северна Македония в София. 
Той също посочи,че обсъжданата авиолиния София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на ЕС.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34