Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се надява на бързо решаване на въпроса за правата на македонските българи

Стюарт Пийч (ляво), Румен Радев
Снимка: RAF, БГНЕС

Европейската перспектива на Република Северна Македония и на държавите от Западните Балкани и ключовото значение на процеса на европейска интеграция за сигурността и стабилността на региона обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Президентът изрази надеждата на страната ни за бързо разрешаване на въпроса за гарантиране на правата на македонските българи чрез вписването им в конституцията на Република Северна Македония, за изоставяне на езика на омразата към България и зачитане на вековното българско културно-историческо наследство в тази държава. Постигането на реални резултати в двустранния диалог с България значително ще ускори и процеса на европейска интеграция за РСМ, подчерта президентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30

Българин ще се състезава за Световната купа по паеля

Българинът Николай Тодоров - Ник е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света. World Paella Day Cup e кулинарно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на..

публикувано на 19.06.24 в 20:05