Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъглижкият манастир още пази спомена за Левски

Снимка: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски

Съвсем близо до град Мъглиж, сред склоновете на Балкана, се е смълчал Мъглижкият манастир „Св. Николай Мирликийски“. Предполага се, че е бил основан още по време на Второто българско царство (1185-1393г.). След падането на нашите земи под Османско владичество през XIV век, светата обител неведнъж е плячкосвана и опожарявана от нашественика, но всеки път е била възстановявана от местното население. Изграждането на настоящия манастирски храм започва през 1834г. Комплексът е съставен от еднокорабна църква, жилищни и стопански сгради, както и от два параклиса, посветени на св. св. Петър и Павел и св. Архангел Михаил. Към манастира имало и килийно училище.


Историческите сведения сочат, че Васил Левски е отсядал три пъти в Мъглижкия манастир по време на своите обиколки из България, заедно с неговия сподвижник поп Харитон. За първи път това се случило през 1869 г., твърдят изследователи.Подобно на повечето скривалища на Левски, и това в Мъглижкия манастир било с два входа. Единият от тях бил таен, за да може Дякона да избяга във всеки момент от турците. Интересното е, че е бил скрит под одъра в един долап, свързан с тунел, който пък отвеждал в гората. В наши дни обаче тунелът е зазидан.

През 2017 г. килията, в която е отсядал Васил Левски, бе възстановена от група художници и занаятчии от Мъглиж с идеята да върнат автентичния вид на убежището на Апостола и да съхранят част от българската история. Днес килията на Дякона е превърната в музей и е част от Мъглижкия манастир, който привлича посетители от цялата страна и от чужбина.

Още за светата обител, ще научите от статията „Миналото на Мъглижкия манастир е обвито в тайнственост“ от колекцията на Радио България 

Вижте още и: „Из светите места на Апостола“


Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски и dolap.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50