Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин покори Килиманджаро в подкрепа на деца от Кения

Мартин Петров
Снимка: личен архив

Мартин Петров от Видин покори най-високата точка в Африка с благотворителна цел, съобщи БТА. Българинът издигна родното знаме на връх Ухуру (Килиманджаро) – 5895 м, заедно с флага на Лайънс клубовете на 17 февруари в 9:30 ч. местно време.

Експедицията му е с благотворителна кауза „Килиманджаро за деца“ или „Kili For Kids” и е част от международната инициатива на Фондацията към Лайънс клубовете (LCIF) „Kilimanjaro for Kids“. Целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения. Мото на българското участие в кампанията е „Не всички можем да изкачим планина, но всички можем да променим нещата!“ 


Очаква се алпинистът да слезе от върха и да достигне до изходната точка до 18-ти февруари вечерта. 
Килиманджаро е единственото място в Африка, където има сняг и средно около 40 на сто от хората, решили да го покорят успяват да достигнат до върха. Според статистиката, средно 10-15 души годишно намират смъртта си при изкачването. По пътя към върха се преминава през пет различни екосистеми – от савана до алпийска пустош. На върха, в дървена кутия е поставена книга, в която всеки, който е покорил Ухуру, записва своето послание. Именно там Петров написа „Убунту – аз съм, защото сме ние!“. Убунту е думата, която изразява съпричастността и доверието между хората в Африка.

Това не е първото изкачване с кауза за Мартин Петров. През 2020 година българинът покори Монблан и посвети успеха си на борбата с диабета.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантът Фабрис Пети - единственият мъж в женския народен хор на ансамбъл "Шевица"

През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна..

публикувано на 19.06.24 в 10:25

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Как Тервел-Любомир следва най-смелите си мечти като откривател в България

Любопитство към света около нас и неспирно желание да върви напред и да разгадава, какво се крие след всяка нова крачка и пробив в науката – това е водещата нишка към прогреса за един съвсем млад учен в България. Тервел-Любомир Боянов е само на..

публикувано на 08.06.24 в 10:25