Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попитахме, а вие отговорихте:

14 февруари – празник на виното и/или на любовта?

Снимка: архив

Празниците на виното и на любовта, които отбелязваме на 14 февруари, разделиха аудиторията на Радио България във викторината ни, публикувана на десет езика. На въпрос - какъв ден е този според българската традиция - 58% от общо 479 гласували посочиха верния отговор – празник на лозарите и винарите, а вторият най-популярен беше празник на любовта.

На традиционния български празник, наричан Трифон Зарезан, се зарязват лозята, през целия ден се лее вино, а хората се събират около обилни трапези.

Не всеки обаче знае историята на неговия произход. Според православната църква той е свързан с житието на Св. мъченик Трифон – роден през 225 г. в Комсада и загинал по време на гоненията срещу християните. А според етнографите честването на Трифон Зарезан води началото си от времето на траките, които произвеждали силно вино и с негова помощ жреците влизали в контакт с боговете.

Първоначално на 14 февруари се е чествал Трифоновден – в почит на светеца мъченик, смятан за  покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. С въвеждането на Григорианския календар през 1968 г. обаче църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а две седмици по-късно – Денят на лозаря.


Въпреки това разделение, двата празника се повлияват взаимно, още повече, че Св. Трифон често е изобразяван с различни инструменти за рязане в ръце.

Не пропускайте да отговорите и на новия ни въпрос, свързан с българската традиция на първи март да си даряваме мартеници - усукани бели и червени конци, за здраве.

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30

Пазарът като културен феномен вчера, днес и утре

Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..

публикувано на 07.10.24 в 10:30

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35