Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски българи разговаряха с депутатите в парламента

Снимка: архив

Представители на българите в Северна Македония се срещнаха с ръководствата на парламентарните групи. Те представиха пред депутатите очакванията си за развитие на добросъседските отношения между София и Скопие.

Председателят на партия „Граждански демократичен съюз“ Петър Колев посочи, че са срещнали разбиране. „Всички се обединиха, че защитата правата на българите в Северна Македония, чрез промяната на Македонската конституция е абсолютно задължително, че защитата на българската история, култура, българските паметници, промяната на македонските учебниците пълни с език на омразата, трябва да започне по-скоро. Езикът на омразата за наше огромно съжаление, е съвременният бич на отношенията между Скопие и София", поясни Колев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сау Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в общ. Аксаково,  недалеч от морската ни столица и голям туристически град – Варна, Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54