Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Българите в Украйна изчакват развитието на ситуацията

Изглед към Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев сподели пред БНР, че хората там се опасяват от дефицити на ток и петрол. “Има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паниката, тя е по-опасна от експлозия", разказва българинът. 

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа за "Хоризонт" Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет". 

"Всичко живо се изнася от Киев. Основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина“, допълва Доценко. 

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, живееща в Киев, каза, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. Тя призна, че е започнала да събира документите си. „Има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", споделя  Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55