Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Българите в Украйна изчакват развитието на ситуацията

Изглед към Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев сподели пред БНР, че хората там се опасяват от дефицити на ток и петрол. “Има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паниката, тя е по-опасна от експлозия", разказва българинът. 

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа за "Хоризонт" Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет". 

"Всичко живо се изнася от Киев. Основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина“, допълва Доценко. 

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, живееща в Киев, каза, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. Тя призна, че е започнала да събира документите си. „Има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", споделя  Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в..

публикувано на 19.08.24 в 08:45

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48