Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Подготвя се сухопътна евакуация на български граждани от Украйна

Наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова ще бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на сънародниците ни

| обновено на 24.02.22 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Затворено е въздушното пространство на Украйна, поради което ще започне сухопътна евакуация на български граждани от страната, в координация с останалите чуждестранни дипломатически мисии, с които поддържаме контакт, съобщи за Радио България говорителят на Министерството на външните  работи Митко Димитров. Вече над 110 са българските граждани изявили желание за евакуация:

„Тя ще се осъществи с лични моторни превозни средства. Отделно има близо 4 хиляди души, които живеят в Украйна и са изявили желание да дойдат в България, става въпрос за хора, различни от български граждани. Външният министър разпореди наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на нашите сънародници - след като започне сухопътната евакуация те ще бъдат конвоирани.

Митко Димитров

Българското посолство в Киев е създало оперативен щаб, който е в постоянен контакт с нашите сънародници и записват актуални данни и местоположение, за да имат директен контакт с тях. Нашата препоръка към сънародниците ни е все още да останат по своите домове.“

Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някои райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа. 

Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; Embassy.Kiev@mfa.bg; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg

Българските институции работят координирано, като приоритет номер едно е извеждането на българските граждани от Украйна, подчерта по-рано днес премиерът Кирил Петков, след разговорите проведени в президентството.

„С Министерството на транспорта организираме сухопътен транспорт. За приемането на посочените 4 хиляди човека. Ще организираме и с Министерството на туризма бази, които да използваме, така че да можем да приемем този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, за да можем да ги приемем."

Премиерът заяви категорично българската позиция: „Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще говори в един глас с ЕС и НАТО.“

БНР подкасти:

Още от категорията

Бъдещето на вятърната енергия у нас ще бъде обсъдено на кръгла маса

“Разгръщане на потенциала за вятърна енергия на сушата в България” е темата на кръгла маса, която организира днес в София Центърът за изследване на демокрацията.   На форума ще бъде представен анализ на бъдещия потенциал за развитие на вятърна енергия в..

публикувано на 26.09.23 в 06:35

Научната дипломация във фокуса на международна конференция

Mеждународна конференция на тема „Научната дипломация в съвременната епоха“ ще се състои днес в столичния Дом на Европа по повод 20-ата годишнина от създаването на Дипломатическия институт към министъра на външните работи . Форума ще открие външният..

публикувано на 26.09.23 в 06:05

Гласуваме със старите машини на местните избори

Централната избирателна комисия многократно е предлагала да се разработи нов софтуер за машинното гласуване, за да няма чуждо участие, но не е получила отговор от нито една институция. Това оповести председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на..

публикувано на 25.09.23 в 19:21