Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тихият подвиг на българките по време на борбите за свобода

Райна Княгиня. Художник Васил Горанов.
Снимка: архив

Техният героизъм и отдаденост са останали в сянката на мъжките подвизи, далеч от вниманието на историци и хроникьори. Но българските жени по нищо не са отстъпвали на мъжете, когато е ставало дума за отстояването на ценности като свобода, достойнство и независимост. По време на османското владичество българки са се борели рамо до рамо с мъжете срещу подтисничеството на нашественика, понякога и с оръжие в ръка. Бунтовнички, воеводи, куриерки, знаменоски, парламентьорки … ролите им в националноосвободителното движение са били безброй.

Знае се за 55 жени-хайдути по време на т.нар. хайдушко движение, както и за десетки българки, които, по време на Арилското възстание през 1876 г., са взели участие в защитата на Батак, Брацигово, Перущица.

Румена ВойводаМного примери могат да бъдат дадени за приноса на жените в Руско-турската война /1877-1878/, както и след Освобождението - от Сръбско-българската война (1885), когато на фронта са се подвизавали т. нар. „Видински амазонки“ .

За жените-героини разказва публикацията „Българските жени в борбите за национално освобождение“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Олга Борисова

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

21 март е ден на град Кюстендил . Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия,..

публикувано на 21.03.23 в 06:15

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите..

публикувано на 26.02.23 в 05:10

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин..

публикувано на 21.02.23 в 06:05