Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно, Украйна ще продължи преговорите с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По искане на британския премиер Борис Джонсън Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно в Ню Йорк след руското нападение, предизвикало пожар в украинската АЕЦ „Запорожие”. Заседанието в Съвета за сигурност е поредната среща в ООН по темата Украйна. В сряда на специално заседание на Общото събрание с огромно мнозинство беше приета резолюция, настояваща за  изтегляне на руските войски от Украйна.  

Междувременно Украйна обяви, че е готова да проведе трети кръг преговори за прекратяване на огъня с руските представители утре или в неделя. Според украинския президентски съветник Михайло Подоляк позициите и на двете страни остават твърди. Президентът Зеленски няма да направи отстъпки, които може да дискредитират борбата за свободата и териториалната цялост на Украйна, заявява Михайло Подоляк.

В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц руският президент Владимир Путин е казал, че Русия е отворена за диалог с Украйна и с всички, които искат мир, при условие че всички искания на Москва бъдат изпълнени, съобщават от пресслужбата на Кремъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19