Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Руската армия загуби 10 хил. войници

Путин: Русия не предвижда въвеждане на военно положение

Володимир Зеленски - снимка, предоставена от украинската президентска пресслужба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нахлулата в Украйна руска армия не достигна заплануваните предни линии и загуби 10 хил. войници, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеобръщение, предаде агенция Укринформ, цитирана от БТА. По думите му, окупаторите са понесли загуби, които не са виждали и в най-страшния си сън. Зеленски подчерта, че въоръжените сили на Украйна удържат всички ключови зони на отбрана и контраатакуват окупаторите при Харков, както и че държат Николаев, Киев, Чернигов, Суми, Донбас.

Руският президент Владимир Путин заяви, че "специалната операция" в Украйна върви по план и работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е почти завършена, съобщиха световните агенции. Според него нищо не налага въвеждането на военно положение, тъй като то се обявява само в случай на външна агресия.

В същото време руснаци прекосяват границата с Финландия именно с опасението, че в Русия може да бъде обявено военно положение заради демонстрациите срещу нахлуването в Украйна, съобщава Би Би Си. Кореспондентът им предава от граничния пункт „Ваалимаа“ - на около 120 км от Хелзинки, за постоянна колона от руски автобуси и автомобили, минаващи паспортна проверка.

Турският президент Реджеп Ердоган ще разговаря утре, 6 март, по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи президентският говорител Ибрахим Калън, цитиран от агенция Ройтерс. "Тази война трябва незабавно да спре и да има връщане на масата на преговорите", е заявил Калън в интервю за телевизия НТВ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30