Днес започват най-дългите пости в годината, които имат за цел да подготвят вярващите за Възкресение Христово - най-големия празник за православните християни, който тази година ще честваме на 24 април.
Постите отварят пътя към Бога чрез покаяние, затова и Великият пост е време, в което трябва не само да се въздържаме от определен род храни, а и да се пазим от грехове, които ни опетняват и отдалечават от Бога.
Трябва да се знае, че когато се спазва строг пост не е позволена консумацията на абсолютно никакви храни от животински произход. Затова менюто на постещите включва основно хляб, плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, ориз, всякакви зърнени храни, нахут и др.. В първата и последната седмица на този период е установено да се пости по-строго и тогава се употребява храна без олио. Има обаче и някои изключения, например в събота и неделя са разрешени растителни мазнини и вино, но в ограничени количества. В определени дни може да се консумира риба – това са 25 март- Благовещение и 17 април – Цветница. Важно е да се каже, че от пости са освободени бременните жени, хората със здравословни проблеми, както и малките деца. И най-важното - човек може да пости според здравословното си състояние и особеностите на организма си, но по-същественото е да не вършим грехове и да не таим негативни чувства в сърцата си.
Голямата четиридесетница, така Църквата нарича този период от християнския живот. И това не е случайно - Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, въпреки че няма нужда да пости, защото е безгрешен. Прави поста, за да ни покаже какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Чрез пост и смирение отново придобиваме право да ядем от Божествената храна - евхаристията или Светото причастие за християните – тялото и кръвта Христови.
„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно – обяснява Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. – През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, наречена литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва Страстната седмица“.
Още за смисъла на поста прочетете в публикацията Великият пост – време за духовно просветление и изцеление от колекцията на Радио България.
Съставил: Елена Каркаланова
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите..