Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великият пост подготвя вярващите за най-светлия празник – Възкресението

Снимка: архив

Днес започват най-дългите пости в годината, които имат за цел да подготвят вярващите за Възкресение Христово - най-големия празник за православните християни, който тази година ще честваме на 24 април.

Постите отварят пътя към Бога чрез покаяние, затова и Великият пост е време, в което трябва не само да се въздържаме от определен род храни, а и да се пазим от грехове, които ни опетняват и отдалечават от Бога.

Трябва да се знае, че когато се спазва строг пост не е позволена консумацията на абсолютно никакви храни от животински произход. Затова менюто на постещите включва основно хляб, плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, ориз, всякакви зърнени храни, нахут и др.. В първата и последната седмица на този период е установено да се пости по-строго и тогава се употребява храна без олио. Има обаче и някои изключения, например в събота и неделя са разрешени растителни мазнини и вино, но в ограничени количества. В определени дни може да се консумира риба – това са 25 март- Благовещение и 17 април – Цветница. Важно е да се каже, че от пости са освободени бременните жени, хората със здравословни проблеми, както и малките деца. И най-важното - човек може да пости според здравословното си състояние и особеностите на организма си, но по-същественото е да не вършим грехове и да не таим негативни чувства в сърцата си.

Голямата четиридесетница, така Църквата нарича този период от християнския живот. И това не е случайно - Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, въпреки че няма нужда да пости, защото е безгрешен. Прави поста, за да ни покаже какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Чрез пост и смирение отново придобиваме право да ядем от Божествената храна - евхаристията или Светото причастие за християните – тялото и кръвта Христови.

„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно – обяснява Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. – През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, наречена литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва Страстната седмица“.

Още за смисъла на поста прочетете в публикацията Великият пост – време за духовно просветление и изцеление от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спасовден е сред любимите празници на българите

На днешния ден, 13 юни, православната ни църква отбелязва Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово...

публикувано на 13.06.24 в 06:25

Националното откриване на жътвения сезон е в село Златитрап

В пловдивското село Златитрап днес, 11 юни, от 11.30 ч. ще открият в национален мащаб жътвената кампания 2024-та. Събитието е част от европейската инициатива "Хляб на мира" , която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа...

публикувано на 11.06.24 в 07:30

Три дни исторически възстановки по хълмовете на Царевец

От 7 до 9 юни Международният фестивал на историческите възстановки във Велико Търново ще събере на историческата крепост "Царевец" групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия и Сърбия...

публикувано на 07.06.24 в 08:15