Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великият пост подготвя вярващите за най-светлия празник – Възкресението

Снимка: архив

Днес започват най-дългите пости в годината, които имат за цел да подготвят вярващите за Възкресение Христово - най-големия празник за православните християни, който тази година ще честваме на 24 април.

Постите отварят пътя към Бога чрез покаяние, затова и Великият пост е време, в което трябва не само да се въздържаме от определен род храни, а и да се пазим от грехове, които ни опетняват и отдалечават от Бога.

Трябва да се знае, че когато се спазва строг пост не е позволена консумацията на абсолютно никакви храни от животински произход. Затова менюто на постещите включва основно хляб, плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, ориз, всякакви зърнени храни, нахут и др.. В първата и последната седмица на този период е установено да се пости по-строго и тогава се употребява храна без олио. Има обаче и някои изключения, например в събота и неделя са разрешени растителни мазнини и вино, но в ограничени количества. В определени дни може да се консумира риба – това са 25 март- Благовещение и 17 април – Цветница. Важно е да се каже, че от пости са освободени бременните жени, хората със здравословни проблеми, както и малките деца. И най-важното - човек може да пости според здравословното си състояние и особеностите на организма си, но по-същественото е да не вършим грехове и да не таим негативни чувства в сърцата си.

Голямата четиридесетница, така Църквата нарича този период от християнския живот. И това не е случайно - Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, въпреки че няма нужда да пости, защото е безгрешен. Прави поста, за да ни покаже какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Чрез пост и смирение отново придобиваме право да ядем от Божествената храна - евхаристията или Светото причастие за християните – тялото и кръвта Христови.

„Първата седмица ние православните християни спазваме строг пост. В събота и неделя се събираме, за да се пречистим заедно – обяснява Отец Божидар от столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“. – През седмицата, за да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, наречена литургия на преждеосветените дарове, така че във всяка сряда и петък ще имаме възможност също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато започва Страстната седмица“.

Още за смисъла на поста прочетете в публикацията Великият пост – време за духовно просветление и изцеление от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30