Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отново става музикална столица на България

Снимка: БГНЕС – архив

На 11 март е първият концерт от програмата на „Мартенски музикални дни“ в Русе. Престижният международен форум ще се проведе за 61 път, а в афиша му са 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл, съобщават организаторите. Фестивалът продължава до 27 март. Изпълнителите, които ще вземат са над 600, представители на 8 държави – Аржентина, Германия, Франция, Румъния, Литва, Русия, Македония и България.

По традиция откриването е поверено на Русенската филхармония. Под диригентството на маестро Емил Табаков ще прозвучат „Четири скици за голям оркестър“ от Димитър Ненов, Симфонична сюита „Морето“ от Клод Дебюси и Концерт за пиано в сол мажор G dur от Морис Равел. Солист е световноизвестният пианист Симон Трпчески (Република Северна Македония), който ще свири за пръв път у нас.

Сред акцентите в програмата е камерният концерт на Светлин Русев (14.03), който ще представи произведения за цигулка и пиано от Йоханес Брамс, заедно с Вахан Мардиросян. Артисти със забележителна международна кариера, те ще се срещнат с публиката и на 19.03, в концерта на Софийската филхармония. Под палката на Вахан Мардиросян националният ни оркестър ще изпълни увертюра „Ромео и Жулиета“ от Чайковски, Симфония № 2 от Скрябин и Концерт за цигулка от Ерик Корнголд, солист Светлин Русев. 

В събота, 12 март, е концертът на ансамбъл Musica Nova с диригент Драгомир Йосифов, посветен на 100-годишнината на композитора Лазар Николов, един от създателите на българския авангард в годините след Втората световна война, автор на две опери, шест симфонии, инструментални концерти, камерни произведения и др.

На 13 март ще гостува Румънският национален симфоничен оркестър с програмата си „Напред... към Класиката“, а на 17 март – атрактивният струнен квартет Vision. Както е записано в професионалната биография на квартета, четиримата музиканти са приели за своя мисия почтеното пренасочване на начина, по който бива представяна и възприемана класическата музика както от традиционна, така и от съвсем нова публика. Те свирят прави и изцяло наизуст, изпълнявайки произведения от световната музикална литература, както и свои композиции. Следващата вечер е концертът на флейтовия квартет Flautissimo и арфистката Весела Тричкова. На 20 март публиката в Русе ще има възможност да чуе Литовския камерен оркестър с музика от Сарасате, Сен-Санс и Дворжак, солист и диригент е виртуозният руски цигулар Сергей Крилов.

В афиша на фестивала са и струнен квартет „Модилиани“, клавирно трио Сергей Догадин (цигулка), Павел Гомзяков (виолончело), Пламена Мангова (пиано), Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, Росен Идеалов (кларинет) и Надежда Цанова (пиано)... Единственият оперен спектакъл, включен в програмата (16.03), е премиерата на „Ернани“ от Джузепе Верди, продукция на Държавна опера – Русе. Ще дирижира световноизвестният аржентински тенор Хосе Кура, когото публиката ще чуе и на 20 март, заедно с Цветелина Василева (сопран), в камерен концерт с песни от български и аржентински композитори.

Нека припомним, че „Мартенски музикални дни“ водят началото си от 1961 г. Фестивалът се организира от Русенската община. През годините на сцената му са гостували големи артисти от цял свят, сред които Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Курт Мазур, Генадий Рождественский, Миша Майски, Кшиштоф Пендерецки, Патрик Галоа, Жорди Савал и много други. Както и оркестри и камерни състави от световна величина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45