Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години от откриването на първия у нас етнографски музей на градската култура

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Снимка: bulgarianhistory.org

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят на градския бит. Някога тук се е помещавало консулството на Прусия. Днес, в сградата е подредена уникална колекция от мебели, съдове и аксесоари от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Посетителите на музея могат да видят как са живели заможните русенци в Следосвобожденска България. Горният етаж на сградата е покрит с великолепни стенописи, дело на австрийския художник Карл де Шауерсберг. Представена е и типична за тази епоха гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с внесени от Виена великолепни мебели. Интерес будят и колекциите от модерното европейско градско облекло, накити и други аксесоари, както и красивите прибори от сребро и порцелан. В една от стаите е изложен първият роял, внесен в България.

Къщата на Калиопа си има и легенда, свързана с една забранена любов между управителя на Дунавския вилает Мидхад паша и съпругата на пруския консул Катерина Калиш. За нея и съкровищата, които пази днешния Музей на градския бит разказва публикацията „Къщата на Калиопа в Русе пази градски легенди и уникален интериор“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05
Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35