Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържането на Борисов – показна акция или крачка в борбата срещу корупцията в България

Снимка: БГНЕС/МВР

24-часовия арест на бившия премиер Бойко Борисов, финансовият министър в последния му кабинет Владислав Горанов и шефа на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова на 17 март е водеща вътрешнополитическа тема в България, а сагата с взаимни обвинения между прокуратура и МВР продължава. Дали обаче правителството ще успее да докаже, че прави крачки към реализация на обещанието, с което партия „Продължаваме промяната“ спечели лидерска позиция в управлението, а именно „нулева толерантност към корупцията“, предстои да разберем.

„Като триумф на безправието, безсилието и подмяната“ обаче определи арестa на тримата юристът Любомир Талев пред сайта Novetica и уточни: „Безправие, защото пред обществеността така и не бяха представени доказателства и аргументи, което налага неотложността да бъде арестуван един човек, без санкция на независимата съдебна власт... Триумф на подмяната, защото т.нар. „партии на протеста“ дойдоха на власт с обещание за правосъдна и съдебна реформа, за законност, за утвърждаване на правовата държава, за гарантиране независимостта на съдебната власт. В същото време виждаме точно обратното.“

В интервю за БНР, депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева заподозря, че арестът на Борисов е вследствие на поръчка, при това от действащия министър-председател Кирил Петков.

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов от своя страна счита, че тези действия на органите на реда е трябвало да се случат, тъй като има „страшно много въпроси към Бойко Борисов“ и другите задържани, за които не е имало отговор.

Опитът на бившите управляващи от ГЕРБ, и настояща най-голяма парламентарна опозиционна сила, да представят случилото се като битка между лошата държава и добрия Борисов, едва ли ще се увенчае с успех, прогнозира политологът Страхил Делийски:

„Със сигурност ще повлияе като стимул за сплотяване на партията. Само преди седмица, на своя конгрес, от партията заявиха, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ. Всяка общност реагира по този начин, когато е под заплаха. Партията обаче няма как да расте, защото Борисов е онова, което ги държи живи, но им пречи да се развиват в една динамична политическа среда.“ В интервю за БНР Пловдив политологът отчете още, че малък сплотяващ ефект от акцията е налице и за управляващата коалиция.

„Не виждам какво спечелиха от това, освен че за пореден път казаха – ние сме добрите, прокуратурата е лоша“ – заяви своята гледна точка по случая политологът Димитър Ганев, коментирайки действията на МВР.

„Трябва да имаш неопровержими доказателства, за да предприемеш подобно нещо, при това „по неотложност“. В момента, в който изтекоха 24-те часа, политическият ефект от задържането е, че се стигна до частична реабилитация на ГЕРБ и Борисов. Не знам какво са си представяли управляващите, но стореното, има силата да се върне като бумеранг.“

Според вицепремиера и министър на финансите Асен Василев обаче излизането от ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов без повдигнати обвинения е „провал на прокуратурата, а не на правителството".

„Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства – убеден е той. – Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация.“

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30