Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов, Горанов и Арнаудова са освободени

| обновено на 19.03.22 в 10:00
Кирил Петков и Бойко Рашков на извънреден брифинг в Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков коментира освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова като „саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев“. На съвместен брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков, Петков посочи, че „прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция. По думите на премиера се укриват документи за повдигане на обвинение, игнорират се и сведения, които са общоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура. Според Петков се отричат и законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни. „Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили“, добави премиерът.

От своя страна, вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата е направила всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и вероятно никога да не бъде изяснено дали някой задържаните е извършил престъпения. По думите на Рашков, прокуратурата е направила изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства.



Преди това, пред очите на привърженици и съпартийци бившият премиер Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ беше освободен от Главна дирекция "Национална полиция". Видимо спокоен, Борисов заяви, че срещу него няма повдигнато обвинение. От ареста излязоха и бившият финансов министър Владислав Горанов, както и пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова. Адвокатът на Борисов Менко Менков поясни, че в основанието за задържането за 24 часа е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини. 

Менков добави, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, но става въпрос за проверка, образувана по сигнал от 10 декември. По нея, Борисов е идвал да дава обяснения, а сигналът е на базата на разпечатка от медиите. 

Малко след освобождаването на задържаните, говорителят на Софийската градска Десислава Петрова прокуратура посочи, че делото не е докладвано в неговата цялост и ще се прави допълнителен анализ. Според СГП, не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни.Това е и причината да не бъдат повдигани обвинения на този етап, тъй като би било в нарушение на закона. В случай, че се появят нови обстоятелства, обвинения може да бъдат повдигнати, добави говорителката на СГП.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14