Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще се сплоти след ареста на Борисов, но няма да расте

| обновено на 18.03.22 в 16:42
Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов, на медийната му сътрудничка Севделина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов станаха повод за протест на активисти на ГЕРБ в столицата. 

За това действие на МВР, от което българската прокуратура доскоро бе изолирана, а само информирана по факс, говорим  с политолога Страхил Делийски. Той смята, че не е успешен опитът на бившите управляващи да обясняват, че правителството днес се справя трудно с управлението и затова направи арестите. "Да, това е видно и не е тайна, но липсва пряка връзка между трудностите в управлението и арестите", посочи в интервюто Делийски. По думите му дори правните пропуски при ареста на Борисов ще бъдат простени от публиката. 

"Немалка част от обществото приветства действията по посока на бившите управляващи, но това е хроничен проблем на българската политическа и правна система", допълни Делийски.

"Очакването е, че някой от горе трябва да бъде наказан, и винаги има защо това да стане", каза Страхил Делийски. По думите му евентуален ефект от ареста е сплотяване на редиците на коалицията. "Като цяло тя бе сформирана само за да се свали Борисов от власт, и това в краткосрочен план ще изиграе консолидираща роля в рамките на управляващото мнозинство", смята политологът.

"Сплотяване в редиците на ГЕРБ ще има при всички положения. Дори със самото преизбиране на Борисов за лидер отново, от ГЕРБ казаха ние се харесваме такива каквито сме. Всяка общност под заплаха реагира по този начин, но ГЕРБ няма как да расте", каза Страхил Делийски. 

Продължаваме промяната дали показа демонстрация на сила: "Може и така да е, но като цяло твърдя, че изпълнителната власт са достатъчно еманципирани от политико-икономическата мрежа, която правеше възможно възпроизвеждането на модела Борисов. Това, което написа Кирил Петков е ясен знак, че вече има  силен център, който да прави собствена политика."

Съдебната система и прокуратурата: "На ход е прокуратурата, сега ако тя не направи нищо, влизаме в стария режим, който е "ние ги хващаме, те ги пускат". При всички случаи от правителството няма да са лошите. От друга страна Борис и ГЕРБ са в относително защитена позиция.  Ако прокуратурата започне да разследва и повдига обвинения, съответно и да тръгне производство, то тогава разговорът за съдебната реформа ще бъде безсмислен. Едва ли ще има бързо решение, което ще е добро дошло за всички."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00