Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България посреща пролетта с напредък в класацията за щастие

Възраждащата се за живот природа е силен стимул за оптимизъм и щастие на хората. Оказва се, че България посреща пролетта, напредвайки леко в класацията за щастие на държавите по света, според данните от Световния доклад за щастието, цитирани от Асошиейтед прес по повод международния ден на щастието – 20 март.

Изследователите са подредили държавите, след като са анализирали данни от последните 3 години, по категории като брутен вътрешен продукт на глава от населението, мерки за социална сигурност, продължителност на живота, свобода на житейски избор, великодушие на населението и усещане за нивата на вътрешната и външната корупция. Според доклада страните, които са отбелязали най-голям „напредък“ през 2019-2021 г. в сравнение с периода 2008-2012 г., са Сърбия, България и Румъния.

Страната ни се нарежда на 85-о място в списъка със 146 държави. България попада след Непал и преди Либия. Най-щастлива страна отново е определена Финландия.

Пролетта, освен оптимизъм и щастие, в много населени места на България носи усещането за празник.

В родопското градче Мадан организират дефиле в народни носии, което да събути у младите хора интереса към фолклорното ни богатство. „Всеки иска да почувства пролетните лъчи и да свали дебелите зимни дрехи. Именно това ще направят самодейците от читалищата на територията на община Мадан на 21 март. Те ще свалят своите топли зимни дрехи, за да ги заменят с пъстри и колоритни народни носии“, съобщи за БНР-Кърджали Лилия Чападжиева от отдел култура на Община Мадан.

В Кюстендил пък за 55-ти път избраха своята „Девойка Кюстендилска пролет“ - това е 17-годишната Мадлен Манова. Традицията по тържественото посрещане на пролетта в града датира от 1966 година. На празника се избира девойка, символизираща идването на пролетта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Тържествата „Кюстендилска пролет“ продължават и днес.

Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15