Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският премиер и украинският президент обсъдиха войната в Украйна

Володимир Зеленски президент на Украйна
Снимка: unian.info

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска оръжия от държавите в НАТО. Във видеообръщение той казва, че Украйна се нуждае само от 1% от танковете и самолетите на Алианса. „Това са все неща, които партньорите ни притежават, и този арсенал стои покрит с прах. Тези оръжия са нужни не само за свободата на Украйна, но и за свободата на Европа“, заявява Зеленски. 

В профила си в Туитър Зеленски съобщава, че е разговарял с българския премиер Кирил Петков. „Имах конструктивен диалог с премиера Кирил Петков. Информирах за хода на противодействието ни на руската агресия. Обсъдена беше критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села. Трябва заедно да спрем хуманитарната катастрофа“, е написал Зеленски. 

Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България, каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос защо България и Унгария, не предвиждат да изпращат въоръжение на Украйна. Държавният глава заяви, че няма да допусне въвличането на страната във войната. „Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората“, допълни Румен Радев. 

Президентът на САЩ Джо Байдън в реч във Варшава каза, че руският президент Владимир Путин не може да остава повече на власт. После от Белия дом уточниха, че Байдън е казал, че на Путин не може да се позволи да упражнява власт над своите съседи или региона. „Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяната на режима“, се казва в уточнението.

Изявлението предизвика бързата реакция на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според него подобни изказвания ограничават възможностите за диалог между Русия и САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25