Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зверствата в Буча през погледа на аниматора Тео Ушев

Буча, март 2022
Снимка: БГНЕС

Потресаващите кадри на трупове на цивилни граждани със завързани ръце по улиците на Буча, които излязоха наяве след изтеглянето на руската армия от украинския град, възмутиха световната общност и доведоха до обвинения във военни престъпления срещу Москва. Междувременно местните власти съобщиха, че по време на руската окупация над 300 души са били убити и заровени в масов гроб край църква в Буча. В града е открит и друг масов гроб с 57 невинни жертви.

Теодор Ушев

Още вечерта на 3 април, когато световните агенции излязоха с ужасяващите кадри на масовите убийства в Буча, известният българския аниматор Теодор Ушев публикува в мрежата своя рисунка, в която изрази потреса си от престъпното деяние.

Картината пресъздава детско око, запечатало уродливия образ на убиеца си – руски войник, обозначен със знака Z, наложил се като официалния символ на инвазията в Украйна. Буквално за часове, рисунката завладя световната мрежа чрез стотиците споделяния, придружени от гневни коментари и послания за незабавно прекратяване на зверствата в Украйна.

Пред Българската национална телевизия, видимо разстроен, Тео Ушев коментира творбата си така:

„Съвсем спонтанно седнах и нарисувах тази рисунка, през цялото време си мислех, че ще бъде по-лесно. Седнах без никаква идея и просто, докато рисувах този плакат ми трепереха ръцете. Това нещо за първи път ми се случва. За пръв път ми се случва да изпитвам безпомощност. Аз искам да мълча, искам да мълча в памет на загиналите невинни жертви - на децата, на жените, на възрастните хора, които само до преди един месец живееха спокойно. Аз винаги съм бил оптимист и съм мислил, че изкуството може да промени света, само че в този момент изпитвам абсолютно отчаяние и безсилие, че изкуството може да промени нещата“, каза Тео Ушев.

Уважаваният аниматор е известен с активната си гражданска позиция по различни социално значими теми. Преди време Тео качи в мрежата своя рисунка на … очите на лекарите, които се грижат за него в болничното ковид отделение. Творбата му буквално взриви социалните мрежи и дори се появи на десетки билбордове из цяла София, като жест на благодарност към медиците на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Facebook/Теодор Ушев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05