Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фокус Украйна“ в пролетното издание на фестивала „Master of Art“

Снимка: Master of Art Film Festival

Четири българска града посрещат най-доброто документално световно кино за изкуства от последните години – София, Пловдив, Варна и Стара Загора са домакините на 7-то пролетно издание на филмовия фестивал „Master of Art“. Официалната програма започна на 7 април с прожекция на американския документален филм “Кърт Вонегът- неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди, сниман в продължение на 39 години и показан за първи път през 2021 г..

„Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят“, казва директорът на фестивала Найо Тицин. В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ е специалната програма с украински филми – „Фокус Украйна“. Включени са четири документални заглавия, които представят украинската култура и изкуство. Това са „Мечтание по миналото: Старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) - филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тях. „Рози: Филм-Кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко), „Приказки за конче- играчка“ (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) и „Безкрайността поред Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински). За първи път във филмотечно кино „Одеон“ в София ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. Между 11 и 15 април ще бъдат прожектирани филми, посветени на гениите Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи.

Сред акцентите в българската програма на фестивала е филмът „Воев“ на режисьора Биляна Кирилова.

Ще  видим също “Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев) и „Дебелянов и Ангелите“ на режисьора Десислава Шишманова, в който за първи път e показано мястото на гибелта на Димчо Дебелянов през 1916 г. на територията на днешна Гърция.

Фестивалът продължава до 30 април в София, 21 април в Пловдив и 28 април Варна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37