Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени от град Брацигово

Църквата „Свети Йоан Предтеча“
Снимка: архив

Брацигово не е сред известните ни туристически забележителности, затова когато човек за пръв път го посети, остава изненадан от красивите къщи и запазената му възрожденска атмосфера. Градчето е притихнало в подстъпите на Родопите сред овощни и розови градини. Тези земи са древни, пропити с история, осеяни с находки от различни епохи.

Равногорско съкровище

В землището на село Равногор, например, са открити 20-ина гробници от ІV-ІІ в. пр.н.е. В една от могилите е намерено и прословутото Равногорско съкровище. То се състои от 9 сребърни предмета, покрити с позлата, които са част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. Съкровището е изложено в Пазарджишкия исторически музей, когато не пътува в чужбина.


А какво да кажем за мегалитите край село Жребичко, което е обявено за архитектурен резерват? Туристическото  дружество на Брацигово е маркирало екопътека до мегалитите край селото, която се проточва по билото на планината над язовир „Въча“, познат още като „Антон Иванов“. Преходът е 6 часа и разкрива спиращи дъха пейзажи. Наскоро общината изгради специална наблюдателна площадка над язовира, която бързо се превърна в атракция за приключенци и колекционери на селфита. 

Но Брацигово не е само красиви гледки и следи от древността. Това  е един от героичните градове на Априлското въстание /1876г./.

В историческия музей е запазено единственото оригинално черешово топче от Априлското въстание, както и знамето на въстаниците и униформата на техния ръководител Васил Петлешков (1845 г. – 1876 г.), който загива по време на боевете за освобождението на града и околните села. В знак на признателност нашите съграждани са му издигнали паметник на мястото, където е бил убит. Имаме специален мемориален парк „Априлци“, на мястото на окопите за  отбраната на града“ - казва  Мария Пищалова от община Брацигово.

Това, с което китното градче се слави най-много е неговата архитектурна школа, която възниква още по време на османското владичество. Някога местните се славели като едни от най-добрите строители в пределите на империята. „Те са имали печат и дори специален език, като думите на езика им са запазени в специална  книга, която се съхранява в Музея на Брациговската строително- архитектурна школа в Поповата къща“, обяснява Мария Пищалова. Старинната част на града е съхранила уникални образци от тази епоха. Сред тях се откроява монументалната сграда на днешното Читалище, превърнало се в емблема на Брацигово. 

Почти всичките ни знакови храмове от времето на османското владичество са тяхно дело. Като църквата „Св. Марина“ в Пловдив, църквите „Св. Неделя“ в Батак и в София и т.н. Нашите майстори са участвали в реконструкцията на Рилския манастир след опожаряването му, те са строили най-известните къщи в стария Пловдив, Карлово, Калофер... Интересното е, че навремето брациговските дюлгери са работили в Дубровник и оттам, по-късно, те пренесли занаята и някои особености на дубровнишката архитектурна школа на българска почва“ – допълва Мария Пищалова.

Местната гордост е църквата „Свети Йоан Предтеча“, завършена през 1833 г. от първомайстор Атанас „Насе Гърнето“. Тя се откроява с красивата си 28-метрова камбанария – най-високата на Балканския полуостров, и е оборудвана с две камбани и с часовник.

Сред архитектурните шедьоври на града е Къневата къща от XVIII век, в която се помещава етнографски музей с великолепна сбирка, проследяваща бита, поминъка, облеклото и културата на брациговци.

Снимки: Община Брацигово, Регионален исторически музей Пазарджик, Facebook /Брацигово новините, архив, pzdnes.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10