Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната като път към съхраняване на традициите

Конкурсът „Рецептите на Баба“ търси усмихнатите лица на всички в семейството



Много са вкусните гозби, които се приготвят в различните региони на страната ни. На тях са посветени научни изследвания и различни кулинарни журнали, които покриват вкусната карта на България. Откриването и съхраняването на автентични рецепти, предавани от поколения в българските семейства, е залегнало като идея в тематичния конкурс за детска рисунка и есе, озаглавен „Рецептите на баба“.


Детско творчество, създадено буквално във всички кътчета на родината ни събират организаторите, а след прецизен подбор най-добрите рисунки биват удостоени с отличие. Всеки път, в над 10-годишната история на конкурса, пристигат и по няколко рецепти на традиционни ястия, характерни за даден регион на България. Затова тази година нова тема в конкурса са автентичните ястия. Така, редом с колекцията от детски рисунки, се получи и сбирка от рецепти, които не са толкова популярни, но пък са истински ценни за всеки майстор-готвач, който залага на традициите и автентичния вкус.



„Целта обаче не е да се правят рекорди за най-много събрани рисунки и рецепти, а да се провокира творческото мислене на децата и най-вече да се акцентира върху запазените семейни традиции“ – казва инициаторът на конкурса Пеньо Иванов:

„Тази година аз умишлено акцентирам на творби, в които се вижда семейството. Братче, сестриче, майката, бащата, бабата и дядото или някоя от тези фигури – обръщам голямо внимание на рисунките, в които ги има тези хора, защото е радостно и важно да се виждат семейства с много членове. Колкото по-многолюдна е рисунката, толкова повече радост и настроение внася. Факт е, че сме имали и много нарисувани самотни баби, но имаме и много рисунки, в които присъства цялото семейство, като снимка на домашния живот. Въпреки странните времена, в които живеем, семейството е живо и в него се държи на традициите и изконните ценности. Това е радостният факт, на който трябва да обръщаме внимание, защото сме орисани да живеем в „интересни времена“. Още по-хубаво е, когато виждаме този жив свят през очите на децата, че там, в рисунките всички са заедно. Това е повод за оптимизъм.“



Специфичното е, че в конкурса „Рецептите на баба“ не се поставят никакви ограничения върху техниката, която децата използват. Те имат абсолютната свобода да изберат изразните средства. А тази година „отново има изпратени десетки рецепти, записани от самите деца, което значи че има интерес към темата“ – казва Пеньо Иванов:



„Това е така, защото ние сме свързани с храната всеки ден, освен това повечето от нас са ходили при баба на село в детството и са запазили вкусни спомени. От там нататък стигаме до това, че родителите се стремят да дават на своите деца свобода за творчество. Детските спомени са нещо много важно и остават трайно в съзнанието. Досега не сме имали случай на използване на дигитални технологии от децата конкурса, но пък има много помощ от страна на преподаватели, родители. Но като цяло имаме живи рисунки, в които се отразява детската представа за света.“



Като член на журито в конкурса „Рецептите на баба“ участва и художничката Мария Петкова, ръководител на детска школа по рисуване в град Първомай.

„Аз имам широк поглед върху детското творчество, но за пръв път участвам като жури в конкурс. Вълнуващо е, и ми направи впечатление, че децата, въпреки обстоятелствата, имат нужда от тема, върху която да творят. Това е полезно за тях, за да могат да се изразяват, да покажат себе си, и е много важно за израстването им като личности, за формиране на самочувствие и желание за успех. Детското творчество е много зареждащо и за нас – възрастните, но трябва и да се помага. Понякога децата нямат идея какво да нарисуват и тук е ролята на родителя или учителя да помогнат с насока, щрих. Трябва да се намери начин да бъдат стимулирани да мислят повече, да пробват различни неща. Повечето предпочитат да вървят по отъпкана пътека – с този конкурс се стремим да поощрим тези, които сами са направили рисунките си, но в никакъв случай не сме против помощта родителите. В крайна сметка „Рецептите на баба“ е конкурс, насочен към семейството.“




Снимки: Фондация „Пазител на традицията - Пазителите“

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45