Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

16 април – Ден на българската конституция

143 години от приемането на Първата българска конституция

Снимка: архив

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен закон е „венецът“ в работата на Учредителното събрание от 229 народни представители на новоосвободеното от Османско владичество Княжество България.

Историците определят Конституцията на българското Княжество като една от най-демократичните и модерни за своето време. „Хората помнят и знаят онези повели (от нея), които и днес ни дават свобода. Свобода на печата, свобода на митингите, събранията и демонстрациите. Свобода – лична и свобода за всеки, който живее в България“ – казва преди години политикът Михаил Миков, председател на Народното събрание (2013-2014).

Основен въпрос в дневния ред на Учредителното събрание, свикано от императорския комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков, който ръководи временното руско управление до създаването на български институции, е бил и изборът на нова столица. 

Доц. Михаил Груев
„Макар и само с един решителен глас, депутатите определят София за най-важния български град – поради средищното й географско положение от гледна точка на националното единство“ – разказва за Радио България доц. Михаил Груев, председател на Държавната агенция „Архиви”.

Шест години по-късно започва строежът на сградата на Народното събрание в центъра на новата столица.

Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново  ни припомня и любопитен факт, че по време на Учредителното събрание във Велико Търново се провежда и първото модно ревю и първият дуел от любов. Възникват редица културни събития под въздействието на Европа – създава се първата българска духова музика, изнася се първото театрално представление на открито от местната любителска трупа.

Търновската конституция действа до 6 декември 1947 година. По време на тоталитарния режим у нас са приети две поправки в основния закон на държавата, а след промените от 1989 година до днес се изповядва Конституцията на Република България приета през 1991 г.. От същата година, по инициатива на Съюза на юристите в България, 16 април се отбелязва като Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите у нас. 

    


Още от категорията

На 11 май Православната църква чества светите братя Кирил и Методий

Славянските първоучители Кирил и Методий са канонизирани като светци от Българската православна църква заради превода и популяризирането на богослужебните старославянски книги и за разпространяването на християнството сред славяните. Обявени за..

публикувано на 11.05.22 в 06:15
Георги Иванов

43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

„Моята детска мечта беше да стана моряк, но не ми провървя и започнах да изучавам парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в родния ми град Ловеч“. Години по-късно вместо да покорява синята шир, Георги Иванов записва името си в историята..

публикувано на 10.04.22 в 08:35

Къщата на Калиопа предлага романтична разходка в миналото на град Русе

Къщата на Калиопа е една от задължителните спирки на всеки, който иска да се докосне до миналото на крайдунавския ни град Русе, известен в миналото като „Малката Виена“. В емблематичната за Русе сграда, построена през 1864 година, се намира Музеят..

публикувано на 14.03.22 в 11:15