Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 април – Ден на българската конституция

143 години от приемането на Първата българска конституция

Снимка: архив

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен закон е „венецът“ в работата на Учредителното събрание от 229 народни представители на новоосвободеното от Османско владичество Княжество България.

Историците определят Конституцията на българското Княжество като една от най-демократичните и модерни за своето време. „Хората помнят и знаят онези повели (от нея), които и днес ни дават свобода. Свобода на печата, свобода на митингите, събранията и демонстрациите. Свобода – лична и свобода за всеки, който живее в България“ – казва преди години политикът Михаил Миков, председател на Народното събрание (2013-2014).

Основен въпрос в дневния ред на Учредителното събрание, свикано от императорския комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков, който ръководи временното руско управление до създаването на български институции, е бил и изборът на нова столица. 

Доц. Михаил Груев
„Макар и само с един решителен глас, депутатите определят София за най-важния български град – поради средищното й географско положение от гледна точка на националното единство“ – разказва за Радио България доц. Михаил Груев, председател на Държавната агенция „Архиви”.

Шест години по-късно започва строежът на сградата на Народното събрание в центъра на новата столица.

Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново  ни припомня и любопитен факт, че по време на Учредителното събрание във Велико Търново се провежда и първото модно ревю и първият дуел от любов. Възникват редица културни събития под въздействието на Европа – създава се първата българска духова музика, изнася се първото театрално представление на открито от местната любителска трупа.

Търновската конституция действа до 6 декември 1947 година. По време на тоталитарния режим у нас са приети две поправки в основния закон на държавата, а след промените от 1989 година до днес се изповядва Конституцията на Република България приета през 1991 г.. От същата година, по инициатива на Съюза на юристите в България, 16 април се отбелязва като Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите у нас. 

    




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10