Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на пътни строители в София и цялата страна

София, 20 април
Снимка: БГНЕС

Пътни строители блокираха движението пред парламента в своя втори национален протест заради неизплатени от държавата пари за извършени ремонти. Организатор е Браншовата камара "Пътища", която включва 85 фирми. Паралелно от 11 часа започнаха протести и пътни блокади на 27 места в страната. Недоволните издигнаха лозунги – "Искаме си дължимото – нито повече, нито по-малко!", "Пътният бранш е пред фалит" и "Всеки труд се заплаща".

"От три месеца само аванси получаваме – казва протестиращ работник пред БНР – Няма заповед, как да работим. Имам много освободени хора. Няма пари, не се издържа това.“

Опитва се с последни сили. А имаме и много пари да взимаме. То вече нито да напускаш, нито да стоиш – казват пътните строители.

Автомагистрала Струма, Благоевград, 20 април

Друг участник в протеста се оплака:

"В момента се изхранваме със заплатата на жената. Жена ми не работи ли, не можем да се изхранваме. Има с месеци назад да взимаме". 

Всички са категорични, че очакват парите си:

"Поне 3000 лв. имам да взимам. Имаме студентки, как да ги издържаме. Няма как. Ние сме дошли тук да изкарваме пари, а не можем да си ги вземем". "Замразяват минималната заплата, а депутатите си ги вдигат всеки ден техните заплати. Това нормално ли е? А има инфлация, всичко се вдига нагоре, а заплатите – замразени", жалват се работниците.

Докато депутатите в парламента спорят дали Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от дължимите на фирмите пари множеството проведе шествие до Министерския съвет и се върна пред парламента. Към протеста в София се присъединиха и автоинструктори от страната, които заявиха, че са недоволни от състоянието на пътищата, от пътните знаци и маркировката, от дупките и скъпото гориво.

София, 20 април

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30