Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България почита 119 години от гибелта на Гоце Делчев

Снимка: Денис Никифоров, БНР Благоевград

Благоевград почете паметта на Гоце Делчев в деня, в който се отбелязват 119 години от неговата смърт. Пред паметника на революционера на площад "Македония" в областния център бяха положени цветя.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, който следва идеалите на освободителното дело на Васил Левски, каза пред БТА директорът на Регионален исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев. 

Гоце Делчев вижда света "единствено като поле за културно съревнование между народите". За да се последват неговите възгледи, трябва да се изграждат мостове, а не стени, да търсим не това, което ни разделя, а което ни обединява, каза на церемонията историкът Иван Стоянов.

Войводата на ВМРО Гоце Делчев е убит в сражение с османска потеря през 1903 г. в с. Баница.

Още от категорията

Уникална археологическа находка от времето на антична Августа Траяна откриха в Стара Загора

За първи път в Стара Загора откриваме толкова мащабно гробно съоръжение – коментира за БНР Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев по повод археологическата находка от времето на антична Августа Траяна, открита..

публикувано на 31.07.22 в 11:10

Свети Пантелеймон – най-почитаният светец от нестинарите в странджанското село Бродилово

В църковния календар 27 юли е отреден за почит на Свети Седмочисленици – светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Независимо, че за всеки от тях има отделен празник, на този ден традиционно..

публикувано на 27.07.22 в 05:35

Античното селище Акве Калиде край Бургас разбулва своите тайни

Част от ранен римски канал от І в. е бил разкрит по време на разкопки на римска баня на територията на античното селище Акве Калиде през настоящия археологически сезон. Намерени са и структури от средновековни помещения на хоросанова и калова..

публикувано на 26.07.22 в 11:04