Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България почита 119 години от гибелта на Гоце Делчев

Снимка: Денис Никифоров, БНР Благоевград

Благоевград почете паметта на Гоце Делчев в деня, в който се отбелязват 119 години от неговата смърт. Пред паметника на революционера на площад "Македония" в областния център бяха положени цветя.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, който следва идеалите на освободителното дело на Васил Левски, каза пред БТА директорът на Регионален исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев. 

Гоце Делчев вижда света "единствено като поле за културно съревнование между народите". За да се последват неговите възгледи, трябва да се изграждат мостове, а не стени, да търсим не това, което ни разделя, а което ни обединява, каза на церемонията историкът Иван Стоянов.

Войводата на ВМРО Гоце Делчев е убит в сражение с османска потеря през 1903 г. в с. Баница.

Още от категорията

Димитър Списаревски (1916 – 1943)

106 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Висок, буен, отличен спортист, превърнал се в „жива торпила“ за своята родина – така историята помни капитан Димитър Списаревски. Личност, която заплаща с живота си спасението на десетки свои съграждани по време на бомбардировките над София във..

публикувано на 19.07.22 в 10:54
Паметникът на Васил Левски в София

България чества рождението на Васил Левски

Със стотици прояви в цялата страна се отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. В храма "Св. Николай" беше отслужена литургия. После бяха поднесени венци и цветя на гроба..

публикувано на 18.07.22 в 11:25

В деня на огнената света Марина завършват горещниците

Православната църква почита на 17 юли света великомъченица Марина.  Родената в Антиохия Марина е дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е убита мъченически заради християнската си вяра.   В българските народни вярвания, светицата..

публикувано на 17.07.22 в 10:26