Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават таксите за обучение в 16 висши училища

Снимка: БГНЕС

В 16 държавни висши училища таксите за кандидатстване и обучение ще бъдат с 5 до 15% по-високи през академичната 2022/23 г., съобщи Министерството на образованието. Увеличението е основно за специалностите в "Педагогически науки", "Социални, стопански и правни науки" и "Изкуства". Кандидат-студентите ще плащат 50 лева (25 евро), а един семестър ще струва 1150 лева (588 евро).

Десет държавни висши училища вдигат таксите за докторанти с 5 до 60%. Във Великотърновския университет повишението е със 60 на сто само за професионално направление "Религия и теология", където един семестър ще струва 440 лв. (225 евро). Сумата за професионално направление "Педагогика на обучението“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив се увеличава на 530 лв (271 евро).

При други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Колкото и досега ще плащат докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30