Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават таксите за обучение в 16 висши училища

Снимка: БГНЕС

В 16 държавни висши училища таксите за кандидатстване и обучение ще бъдат с 5 до 15% по-високи през академичната 2022/23 г., съобщи Министерството на образованието. Увеличението е основно за специалностите в "Педагогически науки", "Социални, стопански и правни науки" и "Изкуства". Кандидат-студентите ще плащат 50 лева (25 евро), а един семестър ще струва 1150 лева (588 евро).

Десет държавни висши училища вдигат таксите за докторанти с 5 до 60%. Във Великотърновския университет повишението е със 60 на сто само за професионално направление "Религия и теология", където един семестър ще струва 440 лв. (225 евро). Сумата за професионално направление "Педагогика на обучението“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив се увеличава на 530 лв (271 евро).

При други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Колкото и досега ще плащат докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42