Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Видеообръщение разяснява как ще се извърши преместването на бежанците към държавни бази

Снимка: БГНЕС

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за специфичните нужди на украинските бежанци, които да бъдат взети под внимание при преместването им в държавните бази из страната. Платформата ще събира данни дали хората работят вече в района или имат предложение за работа от хотелиера, който ги е подслонил, дали детето им е записано на училище, имат ли хронично заболяване.

В специално видео обръщение към украинските граждани с временна закрила, вицепремиерът Калина Константинова разясни стъпките, по които ще се извърши преместването.

Екипът на вицепремиера е изпратил до общините указания да направят разчет на възможностите за евентуално настаняване на големи групи бежанци от Украйна. 

В същото време, боевете в Донбас се разрастват. По информация на местните власти, има загинали и ранени цивилни при руски обстрел в Донецка, Харковска и Луганска област. Украинските власти съобщават, че въоръжените сили на Украйна напредват в Харковска област, като са си върнали 6 населени места. Военният министър Алексей Резников изрази надежда, че ще могат да въоръжат един милион бойци в подготовка за нова дълга фаза на войната с Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20