Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В ЕС отново ще обсъждат петролното ембарго срещу Русия

Снимка: архив

В Берлин външните министри от НАТО обещаха пактът да продължи да доставя оръжие на Украйна, докато бъде отблъсната руската агресия.

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят на 16 май в Брюксел оспорвания от редица страни членки 6-ти санкционен пакет срещу Русия, в който се предлага спиране на вноса на петрол.

Еврокомисията актуализира напътствията си към компаниите в Европа, как да продължат да плащат за руския газ в долари и евро, без да нарушават санкциите, съобщи агенция "Bloomberg".

САЩ вече са пренасочили значителни обеми от своя втечнен природен газ към Европа и се ангажират да продължат тези доставки до края на годината, обяви в Берлин държавният секретар Антъни Блинкен.

На 8 и на  23 юни ще пристигнат двата танкера с американски втечнен газ, които бяха договорени. Единствената причина защо не обявяваме коя е компанията доставчик е, защото цената, която ни беше дадена е много под пазарната за ЕС, каза премиерът Кирил Петков и обеща, че цената на природния газ от САЩ, ще бъде еквивалентна на тази от „Газпром“.

Още от категорията

Илияна Йотова: Газовата криза може да се реши само на европейско ниво

Решенията на проблема с недостига на газ трябва да се търсят на общоевропейско ниво, където България може да бъде много сериозен глас, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНТ. Според нея страната ни оттук нататък трябва да търси дългосрочни..

публикувано на 13.08.22 в 13:32

Американски войници ще бранят от България източния фланг на НАТО

Американски войници ще бъдат разположени у нас като част от плановете на НАТО за възпиране и отбрана на източния фланг, информира в Туитър мисията на Съединените щати в Алианса. От написаното обаче не става ясно каква част от 2400-те военни от..

публикувано на 13.08.22 в 10:44

Европейският съюз обмисля да затвори врати за руските туристи

Чешкото председателство на Европейския съюз обмисля следващия пакет от санкции срещу Москва да включва пълна забрана за издаването на визи на руски граждани. Идеята ще бъде предложена на неофициална среща на външните министри в Прага в края на август...

публикувано на 13.08.22 в 09:06