Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правителството обяви серия от антикризисни мерки

Снимка: БГНЕС

0% ДДС за хляба за една година, осъвременяване на пенсиите с около 20% от 1 юли и по-високи данъчни облекчения за семействата с деца – това са някои от мерките, които влизат в т.нар. антикризисен пакет, одобрен от коалиционните партньори. Предвидени са също компенсации заради високите цени на горивата. Така до края на годината гражданите ще ползват отстъпка от 25 ст. на литър бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

ДДС за парното и топлата вода, както и за природния газ на битовите потребители ще бъде 9% в срок от 1 г., гласи друга мярка. Електроенергията, природният газ и метанът пък ще бъдат освободени от акциз.

Голяма част от мерките ще бъдат уредени с предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината. “Целта е подкрепа за най-уязвимите от ефекта на инфлацията”, обяви на брифинг премиерът Кирил Петков. 

Още от категорията

Първият ден на юли ще е слънчев

В петък  ще е слънчево. След обяд над планинските и североизточните райони на места ще има кратки валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са от 33 до 38°, в София – около 32°. По Черноморието  ще е слънчево. След обяд на север са възможни..

публикувано на 30.06.22 в 18:55

Родителите и учениците са недоволни от учебниците и преподаването в училище

Твърде сложен изказ в учебниците, несъобразен с възрастта на децата материал, прекалено много информация, малко упражнения са основните трудности, за децата в училище. Изводите са от национално изследване с родители и деца от I до Х клас на "Галъп..

публикувано на 30.06.22 в 13:15

Регистрираните активно болни от Covid спаднаха под 60 000

532 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или със 17 по-малко спрямо ден по-рано. Над 56,4% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 12,54% от направените 4244 теста, при 12% на показателя в сряда, сочи порталът..

публикувано на 30.06.22 в 09:03