Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо кирилицата е “азбука на мира” за българите в Хамбург

10
Снимка: zaedno.hamburg

Фестивал на буквите ще събере за втора поредна година много българи, които живеят в Германия. Инициативата е на група сънародници в Хамбург. Хората с български корени в този индустриален център на Германия са сплотени в желанието си да работят за своята общност чрез интернет в група, наречена “Заедно”. Общото им желание е да допринасят за поддържането на гражданско самосъзнание сред българите извън страната. Поредната им идея е свързана с 24 май – деня, в който се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий и прославяме българската азбука и славянската книжовност.

24 май е специален в сърцето на всеки българин и е особено празничен в училищата в цяла България, защото именно там пред нас се отварят вратите към книгите, знанията и културата. Така е и при сънародниците ни зад граница, но в страните, където живеят обикновено това е нормален работен ден. Затова инициативите на българите в чужбина обикновено са в уикендите преди или след 24 май. Фестивалът на буквите в Хамбург ще се проведе в неделя, 29 май


Замисълът предвижда хората да се съберат и заедно да преминат през най-красивите кътчета на този град, който не само заради своето пристанище и голямото значение за немската икономика, често е наричан “Врата към света”. На определени места, образно наречени станции, ще има сцени с изпълнения на камерна музика, открити уроци за деца по танци и пеене, театър, пъзел с текстове на български, изложби и много срещи в духа на българската писменост, просвета и култура. 

Христо Карабаджаков
Искаме всяка година да има различно мото на фестивала. Тази година общият социален контекст, в който живеем, е твърде сериозен, за да не обърнем и ние внимание, затова мотото ни е “Азбука на мира“ – обяснява ни инициаторът на фестивала Христо Карабаджаков, който повече от 20 години е в Германия.

“С това припомняме, че Светите братя Кирил и Методий са сред първите обединители на народите в Европа. Чрез мисиите на учениците им във Великоморавия и след това в България, се вижда как делото им – азбуката, обединява народите, а не разделя. С инициативата тук даваме сигнал и към нашите приятели от Украйна, че ние сме едно общо цяло и ги подкрепяме. В Хамбург живеят над 12 хил. регистрирани българи, има и големи общности от руснаци, сърби, украинци, а и много още дойдоха от февруари месец насам. Славяните са особено силно представени в този град. Затова и програмата на фестивала ще бъде насочена тъкмо към хората от славянските общности. Към тях е специалната ни покана.“


Честванията на делото и паметта на Светите братя Кирил и Методий е започнало още на 11 май и сред българската общност в Германия.

Българската църква в Хамбург е извършила ритуал според православната традиция, Българското неделно училище също има свой начин да отбележи големия празник на солунските братя и на българската книжовност – 24 май. А инициативата на активните млади българи от “Заедно“ сякаш е обединяваща за двете празнични дати, като заедно с това изразяват своето съвременно разбиране за култура и традиции и ги позиционират атрактивно в делника на модерния човек. 


“Водени от тази идея ние решихме да сменим формата и чрез инициативата ни “Заедно“ да свържем, и то буквално, Българската църква и Българското училище по повод 24 май в Хамбург“ – обяснява Христо Карабаджаков:

“Затова правим един пътуващ фестивал под формата на разходка от училището до нашата църква в Хамбург. Това е изключително красив град, с много вода, много канали и зеленина, а през май можеш да се наслаждаваш на тези места. Опитваме се да привлечем повече хора в нашата инициатива, като ги каним на такава разходка по предварително очертания маршрут. 


След провеждането на първия фестивал миналата година установихме, че българите, а и не само те в Хамбург, са жадни за подобен род нестандартно преживяване на празника. Радостно е, че сега можем да ги поканим още веднъж да се съберем и празнуваме.”


В Германия българската инициативна група “Заедно” среща много голямо разбиране и подкрепа за провеждане на всяко свое събитие, независимо дали става въпрос за организиране на избори, или пък на протести и недоволство към управляващите в България. Сега, по повод Фестивала на буквите, една от спирките на своеобразното българско шествие ще бъде във вътрешния двор на Университета в Хамбург. По думите на Христо Карабаджаков, подкрепата от немска страна била безусловна. Домакините се съгласили веднага да предоставят цялата налична инфраструктура и консумативи, само и само да се осъществи замисълът на българите. Това кара сънародниците ни в Хамбург да се чувстват уважавани, ценени и напълно равноправни. Напоследък дори забелязват засилен интерес към България в Германия. Това означава и че Фестивалът на буквите, който организират на 29 май, ще бъде посетен от много местни немски граждани.


Снимки: zaedno.hamburg, Facebook /@Zaedno.Hamburg, dveri.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23
Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38