Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Страните в ЕС ще пълнят заедно своите газови хранилища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите от страните в ЕС и евродепутати се договориха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата. Целта е да се изгради буфер за доставки и да се подготвят за възможни прекъсвания на руския природен газ, предаде REUTERS. Русия доставя 40% от газа в ЕС и вече прекъсна доставките за Полша и България, напомня агенцията. Сделката изисква от страните в ЕС съвместно да запълнят най-малко на 85% до ноември 2022 г. хранилищата и до 90% през 2023 г. Сега газовите хранилища са запълнени на 41%. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че на Украйна ще бъде предоставена нова пратка гаубици, влекачи, радари и резервни части за 100 млн. долара, предаде CNBC 

Сенатът на САЩ след Камарата на представителите одобри закона "Заем-Наем" за Украйна, по силата на който се отпускат 40 млрд. долара за военните нужди на Украйна.  

Най-могъщите икономически демокрации в света от Г-7 ще предоставят на Украйна повече от обещаните 15 млрд. долара финансова помощ за следващите 3 месеца, стана ясно след първия ден от срещата на финансовите министри от Г-7 в германския град Кьонихсвинтер, предаде REUTERS.

Още от категорията

 Елеонора Митрофанова

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на..

публикувано на 30.06.22 в 19:23

Решението да изгоним руските дипломати не е взето еднолично

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати не е взето еднолично, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той поясни, че темата за броя на дипломатите в руското посолство е обсъждана както на Съвета по сигурността, така и на..

публикувано на 30.06.22 в 16:28

Президентът отрече да е получавал доклад за шпионаж на руски дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители, заяви президентът Румен Радев в Мадрид. По думите му, на проведения на 9 юни т.г. Съвет по сигурност към Министерския съвет темата не е..

публикувано на 30.06.22 в 15:37