Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Анисава Милтенова

Българистите представят лицето на страната ни пред света

Снимка: БГНЕС

Опознаването на непознат език, история и култура поражда близост – независимо дали в основата ѝ стои научен интерес, обикновено любопитство или случайна среща. А когато този досег с чуждото духовно наследство прерасне в професионален път, той не само разширява нечий личен кръгозор, но има силата и да въздигне цял един народ.

Според учените българистиката играе основна роля както при изграждането на съвременния образ на България, така и за мястото ѝ в развитието на европейската и на световната цивилизация. За съжаление, заради новите геополитически реалности в последните няколко десетилетия се наблюдава понижен интерес към тази научно-изследователска област от страна на чуждестранните изследователи, установяват те. Един международен академичен форум от последните дни обаче възроди надеждата, че българистиката все още има място в университетите – не само на Стария континент, но също в Азия и Америка.

Конференцията "Българистиката извън Европа – предизвикателства и перспективи", организирана от Съвета за чуждестранна българистика към БАН, събра на онлайн среща представители българистични центрове в Япония, Китай, Южна Корея, Съединените щати и Канада. Проф. Анисава Милтенова от Института за български език на БАН разказва за установената практика в изучаването на българския език и култура в Азия и Северна Америка, датираща от втората половина на ХХ век:

"В Китай българистичните изследвания и интересът към преподаването на български език имат дълга история, която започва през 1961 г. в Пекин. До днес българистика там са завършили 229 възпитаници с бакалавърска степен и други десет с магистърска. Интересни контакти имаме и в Япония– в Сапоро съществува специален център за научни изследвания, където се провеждат научни посещения, обмен на учени. И в Китай, и в Япония интересът е предимно към средновековния период на българския език и литература. Традицията на средновековните текстове е някак много близо до тяхното разбиране и култура и тези текстове не само се изучават, но и превеждат. Същото е и в Южна Корея, където редовно имаме лектори в Университета за чуждестранни изследвания "Ханкок" в Сеул. Тук трябва да включим също Северна Америка с нейната Асоциация по българистика, създадена през 1971 г."

Проф. Анисава Милтенова казва още, че българистите са нашите посланици по света.

"Всъщност образът на България достига до отделните държави чрез българистиката – изтъква тя. – Тези учени представят лицето на страната ни в областта на историята, езика, литературата, преводите, чрез съставянето на антологии от произведения на български писатели от далечното Средновековие до съвременността, различни видове участия в общи конференции и работни срещи, обмяна на теми."


Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Валерия Николова, БНР-“Хоризонт” /

Още от категорията

Топло със следобедни превалявания над Западна България

Вторник  ще е слънчев. След обяд над Западна България ще се заоблачи и на места там ще превали за кратко. Максималните температури ще са от 31 до 36°, в София - около 31°.    По Черноморието  ще е слънчево със слаб до умерен източен вятър...

публикувано на 04.07.22 в 18:05

В България не се издават туристически визи за пътуване до Русия

Туристически визи за Русия от България не се издават към този момент. На практика е спряна възможността да се пътува по всякакъв начин от страна на българските граждани. Посолството на Руската федерация в София издава само визи за преки роднини, научи от..

публикувано на 04.07.22 в 11:38

Километрични опашки на Дунав мост край Видин продължават да тормозят международните шофьори

В разгара на лятото, отново отправяме поглед към ситуацията по републиканската пътна мрежа, но не към курортите около морската столица Варна, а в района на град Видин. Някогашната столица на Видинското царство в периода 1369-1396 година,..

публикувано на 04.07.22 в 10:57