Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В ЕС очакват до юни София да вдигне ветото над преговорите със Скопие

Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархеи очаква до 3 седмици България да одобри започването от Скопие на преговори с ЕС за присъединяване. Това е написал в Туитър еврочиновникът след срещите му на 19 май в София с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, предава БГНЕС.

"Работим по взаимноприемливо решение, за да можем да започнем първта среща за старт на преговорите със Северна Македония и Албания през юни. Оценявам отворения диалог с българския президент Румен Радев. Значението на това да имаме стабилни и проспериращи съседни ЗападниБалкани не може да бъде надценено. След 3 седмици се връщам в София, за да намеря обща основа и подкрепа в България, за да започнем преговорния процес със Северна Македония през юни”, е написал Вархеи.

Европарламентът от своя страна настоятелно призова за започване на преговори с Албания и Северна Македония

В два доклада, приети на 19 май, в които се оценява напредъкът на двете балкански държави по пътя към членство в ЕС, евродепутатите отправят искане към Съвета да започне официално преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като отбелязват геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Членовете на ЕП призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни са изпълнили условията, поставени от Европейския съвет, и са постигнали устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединяване на Северна Македония.


Още от категорията

 Елеонора Митрофанова

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на..

публикувано на 30.06.22 в 19:23

Решението да изгоним руските дипломати не е взето еднолично

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати не е взето еднолично, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той поясни, че темата за броя на дипломатите в руското посолство е обсъждана както на Съвета по сигурността, така и на..

публикувано на 30.06.22 в 16:28

Президентът отрече да е получавал доклад за шпионаж на руски дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС относно експулсирането на 70 руски дипломати и служители, заяви президентът Румен Радев в Мадрид. По думите му, на проведения на 9 юни т.г. Съвет по сигурност към Министерския съвет темата не е..

публикувано на 30.06.22 в 15:37