Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Срещат се премиерите на България и Северна Македония

Снимка: архив

В рамките на традиционната българска визита в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май днес българският премиер Кирил Петков ще посети базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги. След това Петков ще се срещне с делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Димитър Ковачевски.
Срещата ще се проведе на фона на напрежението заради ветото на България за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.
Преди дни във видеообръщение премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност за състоянието на преговорите между България и Република Северна Македония.

Още от категорията

Информационна кампания на УНИЦЕФ приканва украинските деца да се запишат в български училища

Започна информационната кампания "Добре дошли в училище в България" . Тя се организира от Детския фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с Българския Червен кръст и неправителствени организации...

публикувано на 17.08.22 в 13:56

Български учени изследват комуникацията на делфините в Черно море

Учени от Варна започнаха проект за поведенчески анализ на комуникационните сигнали, които издават делфините . Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив от екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ в града. Целта на изследователите е..

публикувано на 17.08.22 в 13:17

Тайните на идеалната баклава

" Славеево гнездо", "пръстът на везира", "устни на хубавица " – това са част от поетичните имена на различните видове баклава, които може да опитате днес в  Турция . И въпреки липсата на категорични исторически доказателства, че именно южната ни съседка..

публикувано на 17.08.22 в 11:32