Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна е водещата тема на форума в Давос

Снимка: архив

Съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви на пресконференция, че Русия не може да прекъсне доставкитге на оръжие за Украйна, даже да проследи и атакува отделни партиди. "Ние имаме диверсифицирана и устойчива верига от доставки“, коментира Съливан след твърдението на Москва, че е унищожила с ракети в района на Житомир западна военна помощ. 

Президентът на световния икономически форум Бьорг Бренде призова за  "план Маршал“ за възстановяването на Украйна. "Даже без мирен договор, който в този момент е малко вероятен, ние сме длъжни да започнем работа по възстановяването, поне в районите които са под украински контрол“, каза Бренде. 

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред Световния икономически форум в Давос. Военният конфликт в Украйна е в центъра на най-голямото икономическо събитие, което събира държавни лидери от 50 страни в швейцарския курорт. Сред 2500-те делегати няма да има руски представители нито на политическо, нито на икономическо ниво, съобщи REUTERS. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00