Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен пред светините в храма, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, висши духовници и гости. 

Пред официалните лица, епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд. 

За първи път, след тяхното връщане в Света гора, Светите мощи излизат от Гърция и първата православна и славянска страна е България, което е важен акт на признание към страната ни като родина на славянската азбука и култура.

По думите на Румен Радев, пристигането им в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, подчертава огромната роля на България в делото на светите братя и неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25