Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова: България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят

Снимка: Президентство

На среща с българската общност в Дания, вицепрезидентът, посланикът на България в страната Светлан Стоев и наши сънародници обсъдиха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В разговора участваха и млади хора, които имат намерение да се върнат и да се развиват в родината. Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че единствено променена, сигурна и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина. Йотова изрази надежда, страната ни действително да е поела по пътя на промяната и да изтрие „клеймото на държавата с най-високи нива на корупция“.

По официални данни за 2021 г. българските граждани в Кралство Дания са близо 11 500 души, а процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество е висок.

Според нашите сънародници там, липсата на електронно управление в България създава административни неуредици, липсва и добра комуникация между българската държава и българските общности зад граница. Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Обсъдена беше необходимостта от създаване на официално представителство на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни в страната, в която живеят. Сред приоритетите в политиката за българите в чужбина, за вицепрезидента, е съхраняването на българския език, култура и духовност. В тази насока са и инициативите на Илияна Йотова, които поддържат жива връзката с България и идеята за създаването на Български национален културен институт по примера на останалите страни в ЕС.

От своя страна сънародниците ни благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.

Датската столица е домакин на VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“. Фестивалът, който събира участници от 28 танцови формации от цяла Европа беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова, която се включи и в традиционното най-дълго хоро, организирано от група за народни танци „Дилмана“.

Още от категорията

14% положителни проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 538 случаи на коронавирус от направените 3903 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 14% от пробите са дали положителен резултат. 60% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 02.07.22 в 09:37

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19...

публикувано на 02.07.22 в 01:10

Гореща събота със следобедни валежи над Западна България

В събота ще е слънчево. След обяд и вечерта над западната част от страната ще се заоблачи и на места ще превали за кратко. Максималните температури ще са от 30 до 35°, в София - около 29°. Над Черноморието ще е слънчево. Сутринта на места ще има..

публикувано на 01.07.22 в 18:25