Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече имоти се купуват в Бяла

Това лято морската община ще разчита на туристи предимно от България, Германия и Скандинавия

Снимка: Facebook / @9101Byala

Град Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи и плажни ивици с пясъчни дюни. През летния сезон курортът е притегателно място предимно за семейства с деца. По официални данни населението на община Бяла е около 3200 души, но в действителност са много повече, каза за Радио Варна инж. Пеньо Ненов – кмет на общината от 2019 година. "Ковид пандемията и въвеждането на дистанционния начин на работа от вкъщи допринася още повече за "бягството" от големите градове" – коментира инж. Ненов. Бяла е едно от тези предпочитани малки общини, не само за почивка, но и за целогодишно пребиваване.

Това довело през последните две години до драстично увеличение на ръста на покупките на жилищни имоти в морската община, обяснява Пеньо Ненов. Той е категоричен, че данъчните постъпления от инвестициите на хората, които купуват имоти в града, спасяват бюджета на общината по време на кризи, в каквато сме и в момента.

"Определено се стараем да посрещнем един много хубав и силен сезон. Надяваме се да е такъв, въпреки войната, която се разразява на близко разстояние до нас. През последните 15 години придобихме слава на семеен туризъм, спокоен, който все повече се харесва на хората" – споделя надеждите си кметът.

По думите му, вече има направени резервации за предстоящия летен сезон, но броят им не е толкова висок, какъвто е бил преди две или три години. Затова, основна задача за туризма в общината е летният сезон да бъде удължен поне до септември месец. Тази година се очаква градът да бъде посетен предимно от българи, датчани и германци.

Още за очакванията от туристическия сезон по морето вижте тук.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / @9101Byala



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26